- Door: Raela, oud stagiair LINQ

Het einde is in zicht, ik dacht dat het nooit zou komen, maar het zit erop: mijn stage is afgesloten! Even een lekkere dramatische shoutout naar iedereen van het LINQ team: HEEL VEEL DANK! Ik heb echt enorm genoten en van jullie geleerd.

Ter afsluiting voor iedereen die naar een stage zoekt, of middenin een stage zit, de ultieme stagetips die je (hopelijk) een handje op weg gaan helpen:

·         NEEM JE TIJD: Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet altijd. Je gaat op je eerste gesprek en het lijkt je leuk maar je weet het niet zeker. Ze zijn enthousiast over jou, je wordt misschien zelfs al aangenomen. In de tussentijd heb jij nog tal van andere gesprekken staan die je misschien wel leuker lijken. Maar hé, je hebt al een soort van toegezegd bij dit bedrijf en je voelt je toch wel een beetje bezwaard om af te zeggen: don’t. Je bent heus niet de enige stagiair die op aarde rondloopt en voor jullie beiden is het prettig dat jij op je plek zit. De andere kant hiervan is natuurlijk de afwijzing. Zeg dus niet meteen ja en amen en laat je ook niet meteen ontmoedigen, maar neem rustig de tijd om je kansen te verkennen.

·         ONDERHANDEL: Je bent toch niet helemaal tevreden over het aantal uren dat je maakt, je stagevergoeding, je takenpakket of het aantal vrije dagen. Denk hier van tevoren goed over na en heb helder voor jezelf hoe jij het graag ziet. Ben niet bang om hierin te onderhandelen. Vind hier uiteraard wel een middenweg in, je hoeft niet de boel uit te buiten ;)

·         LEERDOELEN: Waar wil je naartoe werken? Wat wil je meenemen? Welke stappen wil jij maken? Waar wil jij een absolute pro in zijn als je straks over een paar maanden naar buiten wandelt? Denk hier eens goed over na: het biedt jou mooie uitzichten om naar toe te werken en je stageplek goede richtlijnen hoe ze je kunnen begeleiden.

·         WEES EERLIJK: Je bent onzeker, niet tevreden, baalt ergens van of ziet graag dat dingen anders gaan. Schroom niet om dit te delen. Je hoeft natuurlijk niet van de daken te schreeuwen dat je net zo lief gillend wegrent, maar om dit punt te voorkomen kun je het beste delen waar jij mee zit, of verbeterpunten ziet. Houd het bij jezelf, maar wees oprecht en het zal je verder brengen dan menig van je eindeloze irritaties.

·         GENIET: Een nodige dosis aan stress, vermoeidheid of soms zelf tegenzin is iets waar je hoogstwaarschijnlijk tegenaan gaat lopen, waardoor je motivatie misschien ontzettend ver te zoeken is. Onvermijdelijk, maar bedenk dat dit er ook bij hoort en geniet van de (hopelijk in overvloed) momenten waar je wel geniet: dat is immers het belangrijkst.