- Door: Iris Koopman, blogger bij LINQ

“Hè? Heb jij nog geen LinkedIn-pagina?” Is dit iets wat jij regelmatig hoort? Dan vraag ik je om deze blog te lezen en vervolgens nog eens te overwegen om een LinkedIn profiel in elkaar te knutselen! Met een LinkedIn profiel kan je namelijk veel bereiken op professioneel gebied. Laat een betere online indruk achter, wordt beter vindbaar voor recruiters, bouw gemakkelijk een netwerk op en verzamel recensies over jezelf. 

Een betere online indruk

Wanneer je ergens solliciteert is de kans groot dat je naam even wordt gegoogled door je nieuwe werkgever. Het staat dan net wat beter wanneer je LinkedIn-pagina als eerst naar voren komt in plaats van een aantal feestfoto’s op je Facebookpagina of de website van je sportclub. LinkedIn kan je zien als een tweede CV, waarmee je naast een overzicht van je werkervaring ook nog de kans hebt om bijvoorbeeld een blog, artikel of een meer uitgebreide werkervaring te delen.

Word gevonden

Recruiters laten nieuwe werknemers niet alleen op hun afkomen, maar zoeken ook zelf actief naar potentiële kandidaten (zo ook onze recruiters). Dit doen ze onder andere door op LinkedIn te zoeken naar een nieuwe werknemer. Weet jij al naar wat voor soort bijbaan je op zoek bent? Zorg er dan dat je je carrière-interesses hebt opgeslagen op de vacaturepagina van LinkedIn. Hier kan je aangeven of je beschikbaar bent voor een nieuwe baan en kan je specificeren waar je naar op zoek bent, dit kunnen recruiters dan ook zien!

Bouw je netwerk

Die ene leuke docent van het vak dat je net hebt afgesloten? Die chille groepsgenoot met wie je een dikke 8 hebt gehaald? Iemand met wie je toevallig in een interessant gesprek bent geraakt? Allemaal mensen die jij graag wil opnemen in je professionele netwerk. Zonder LinkedIn heb je eigenlijk geen manier om op een laagdrempelige wijze in contact te blijven met deze mensen. Je gaat je docent namelijk ook geen vriendenverzoek sturen op Facebook (hoop ik). Door af en toe een update te sturen naar je netwerk vergeten deze mensen je niet en zullen ze aan je denken wanneer ze iemand zoeken voor een project of een (bij)baan.

Ervaring leert dat de gemiddelde docenten ook graag vacatures deelt met hun netwerk, dubbel handig dus!

Verzamel recensies

Wanneer je op zoek bent naar een baan is het belangrijk dat je jezelf goed kunt profileren, maar ook dat het bedrijf waar je wilt werken kan zien wat jouw vorige werkgevers van je vonden! Niets is zo waardevol als een goede recensie van iemand anders. Het maakt je CV echter en je kan ermee laten zien dat je niet alleen ervaring hebt, maar dat je dat ook nog eens goed hebt gedaan. Je kan iemand met wie je hebt samen gewerkt gewoon vragen of ze iets over je willen schrijven op je LinkedIn pagina, doe dit ook voor hen en je hebt een win-win situatie!

Dus, waar wacht je nog op? Maak die LinkedIn pagina!