- Door: Iris Koopman, blogger bij LINQ

Welke studie kies je? Wat vind je leuk? Welk werk past er bij je? En wat is het leukst om te doen op je vrije zaterdag? Op dit moment leven we in een wereld waarin we ongekend veel mogelijkheden hebben. Een luxe leven zou je zeggen, maar helaas gaan steeds meer jonge mensen eraan ten onder. De oorzaak ervan: keuzestress en het gevoel álles wat op je pad komt te moeten gaan doen. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je niet bezwijkt onder deze keuzestress?

Ik ben Iris, een 21 jarige student die drie jaar geleden ervoor heeft gekozen om Psychologie te gaan doen, want: ‘daar kun je nog zo lekker veel mee’. Ik heb gewerkt in winkels, horeca, heb administratief werk gedaan, geef momenteel trainingen op middelbare scholen over persoonlijke ontwikkeling en ik ben blogger en marketingmedewerker bij LINQ. En zoals je hier waarschijnlijk uit kunt opmaken; ik weet nog niet wat ik wil. Wél heb ik een manier gevonden om me niet opgejaagd of gestresst te voelen over dat ik dit nog niet weet. Ik ben momenteel rustig alle opties aan het overwegen en uitproberen. Hopelijk lukt het jou door dit blog te lezen ook om deze keuzestress te laten varen.

Er is mij  vroeger vaak genoeg verteld dat je de kansen die je krijgt, met beide handen aan moet grijpen. Ook een gemiddeld zelfhulpboek zal je dit adviseren. Misschien gold dit 20 jaar geleden, toen technologie en massacommunicatie er nog niet voor zorgden dat je zo’n beetje alles op internet kan vinden en met heel de wereld contact kunt leggen. Echter, nu krijg jij als jonge student met een beetje feeling voor technologie, ongekend veel kansen, vanuit de hele wereld. Het effect hiervan was voor mij dat ik het gevoel had dat ik de eerste leuke (en minder leuke) baantjes of projecten die ik aangeboden kreeg niet af kon slaan. Het kon namelijk wel eens het laatste zijn wat ik aangeboden zou krijgen! Natuurlijk had ik hierdoor wat geld, en waren mijn dagen goed gevuld. Maar ik besefte me al redelijk snel dat ik eigenlijk zelf niet eens echt een keuze had gemaakt.

We krijgen heel veel aangeboden momenteel, maar als we dit allemaal maar klakkeloos aannemen en overal ja tegen zeggen, kiezen we dan wel echt? Door mezelf de vraag te stellen wat ik het liefst zou willen doen, in plaats van wat ik zou kunnen doen, veranderde mijn manier van kijken naar keuzes. In mijn ogen zijn er twee soorten keuzes als je op zoek gaat naar een leuke studie of een leuke baan.

1: De keuze of je iets wat je aangeboden krijgt aanneemt of niet

2: De keuze welke studie of welke baan jij wilt gaan doen, vanuit jezelf

Voor mij werkt het veel beter om een keuze te maken op basis van nummer 2. Helaas is het maken van keuzesoort nummer 2 veel enger dan nummer 1. Je bent nu namelijk helemaal zelf verantwoordelijk voor wat je gaat doen. Levert ook weer stress op helaas. Maar, zo ben je er wel van verzekerd dat je iets gaat proberen wat jou écht leuk lijkt. Hierbij leg ik de nadruk op proberen, want je weet natuurlijk nooit of je gemaakte keuze gaat zoals je had verwacht. Ook al kom je er achter dat jouw jeugddroombaan in de praktijk toch niet zo leuk blijkt te zijn, zo kom je wel dichter bij dat gene wat je wél leuk vindt. Vergeet ten slotte niet dat jouw keuzes vaak niet zo definitief zijn als je denkt.

Door op een andere manier naar keuzes te zijn gaan kijken heb ik overzicht voor mezelf gecreëerd en heb ik mezelf echt de kans gegeven om te gaan onderzoeken wat bij me past. Dus, wat wil jij nog graag eens uitproberen? Misschien hebben wij wel een vacature waar je dat kunt gaan doen!

Klik hier voor al onze vacatures.