- Door: Sander Basemans l Stagiair Marketing en Recruitment LINQ

Zijn jullie net aan een nieuwe studie begonnen en misschien zelfs op kamers gegaan?  Elk student zal merken dat dit behoorlijk wat kosten met zich mee gaat brengen, zeker als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, gaat dit vies tegen vallen! En ik spreek uit ervaring…  Eten kopen, stappen, huur, telefoonkosten etc. etc.…

Nu het nieuwe leenstelsel al inmiddels een tijd is ingegaan, is het belangrijk om voor jezelf een goed overzicht te maken met de kosten die je hebt en wat er uiteraard binnenkomt. Misschien zal je ook wat bij moeten lenen om de kosten te kunnen dekken en om uiteraard ook een beetje goed te kunnen leven, wat ook heel belangrijk is tijdens je studententijd.

Let er wel voor jezelf op dat lenen zeker een aantal consequenties heeft voor de toekomst. Bijvoorbeeld als je later met je partner een huis wilt kopen. Het is niet het einde van de wereld om een studieschuld te hebben, maar ik adviseer jullie wel dit zo laag mogelijk te houden. Hieronder zie je een voorbeeld hoeveel minder de hypotheek is als je een studieschuld van €15.000 hebt en een bruto jaarinkomen van €40.000.

Geen €171.347

Gewone schuld (lening) €90.183

Studieschuld oude stelsel €140.911

Studieschuld nieuwe stelsel €153.085

Probeer dus vooral naast je studie wat bij te verdienen, al is het maar voor twee of vier dagen per maand, alle kleine beetjes helpen!

Dus uiteraard des te meer redenen om je in te schrijven bij LINQ !!

Momenteel zoeken wij nog voor ICE* Amsterdam op het Museumplein HORECATOPPERS die in de bediening willen komen werken. Wij hebben drie verschillende functies voor  ICE* Amsterdam, dus neem snel een kijkje op onze site!

 

Tot slot nog even een paar handige tips voor je om de studieschuld te kunnen beperken;

vraag om een stagevergoeding,

kijk naar tegemoetkomingen (zorgtoeslag, huurtoeslag etc.),

bespaar op de vaste lasten,

doe belastingaangifte,

begin op tijd met aflossen,

en uiteraard zoek een bijbaan.

 

Want ja, door die bijbaan doe je werkervaring op en die zorgt er uiteindelijk voor dat je studieschuld bij Oom DUO zo laag mogelijk blijft!