Sollicitatietips van onze flexrecruiter

Dagelijks komen er cv’s binnen in mijn mailbox. Veel interessante sollicitanten maar zeker ook echte blunders! Zo heb ik zelf ook wel eens een blunder begaan…

In het verleden heb ik heel wat sollicitaties verstuurd en dat ging niet altijd even goed. Soms stuurde ik wel 10 mailtjes per dag. Ik weet het nog goed, het bedrijf waar ik zo graag wilde werken reageerde op mijn cv en motivatie met een afwijzing omdat ik per ongeluk de verkeerde bedrijfsnaam nog in de motivatie had staan. Hoe stom kan je zijn! Daar gaat je enige kans op die leuke functie bij dat toffe bedrijf! Ik deel daarom graag een paar tips om ervoor te zorgen dat jou dit niet overkomt.

Tip 1: Pas je cv en motivatie aan op de functie waarop je solliciteert

Zorg er altijd voor dat je jouw cv en motivatie goed op de vacature afstemt. Maak een standaard template welke je aan kan passen voor diverse vacatures. Dit is veel persoonlijker maar zorg er dan natuurlijk wel voor dat je niet dezelfde blunder maakt als ik 😉. Wees creatief en val op! Solliciteer je bijvoorbeeld voor een rol als Customer Care medewerker, zorg er dan voor dat de relevante werkervaring goed zichtbaar is op je cv. De (bij)banen die niet van belang zijn kan je eventueel samenvoegen, zo is wel duidelijk dat je altijd gewerkt hebt maar is je cv niet pagina’s lang. Schrijf daarnaast een brief die duidelijk overeen komt met de gevraagde eisen in de vacature. Zo spring je er zeker uit!

Tip 2: Bel naar het bedrijf waar je jouw sollicitatie naar wilt versturen

Is dit dé vacature die bij jou past? Zorg er dan voor dat jij bij dit bedrijf boven aan de stapel cv’s komt te liggen. Bel het bedrijf op met een paar vragen, nadat je natuurlijk de vacature grondig hebt doorgenomen! Het is belangrijk dat je de juiste persoon aan de lijn krijgt. Check goed naar wie je vraagt, is het een man of een vrouw, hoe spreek je de naam uit? Ik krijg vaak de vraag of “meneer Luuk van der Kwast” aanwezig is. Dan sta je bij mij al 1-0 achter. Heb je goed voor ogen wie je wil spreken? Dan kan je je telefoontje plegen en zorgen voor een spetterende eerste indruk! Heb je eigenlijk geen vragen? Ook dan raad ik je aan om te zorgen dat je top of mind bent door even te bellen. Je kan tijdens je telefoontje bijvoorbeeld vragen of de vacature nog open staat of hoe het team eruit ziet. In ieder geval een mooi eerste contactmoment om jezelf te laten zien!

Tip 3: LinkedIn 

Tegenwoordig is LinkedIn een belangrijk sociaal medium. Zorg ervoor dat je profiel overeen komt met je cv. Schrijf een stukje over jezelf wat direct informatie geeft. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Noteer dat dan op je profiel en wees specifiek. Gebruik daarnaast een professionele foto, niks is zo gênant als een profiel foto waar je vriend(in) is afgeknipt of je een drankje in de hand hebt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Bij LINQ organiseren we diverse Personal Impact Trainingen om studenten op weg te helpen op het gebied van solliciteren. Denk aan een elevator pitch, cv check of sollicitatietips. Ben jij lid bij een studie- of studentenvereniging of kan jij een groepje studenten bij elkaar krijgen die dit interessant vindt? Dan komen we jullie graag een handje helpen met onze training. Je kan ons altijd een berichtje sturen om samen een training op maat te kunnen maken. Dit is kosteloos en je zal hier lang plezier van hebben! Wij zijn benieuwd hoe we jullie kunnen klaarstomen op sollicitaties.