- Door: Sanne van Kan, Relatiemanager Office & Customer Care bij LINQ –

Starten bij een nieuwe werkgever? Het blijft spannend!

De eerste werkdag bij je nieuwe werkgever blijft voor iedereen een spannend moment. Of je nou ergens vast in dienst gaat of als uitzendkracht verschillende werkgevers voorbij ziet komen, een ding blijft een feit: je weet van tevoren nooit wat je kan verwachten. Logisch ook want je kent niemand, je weet niet hoe de bedrijfscultuur is, je weet niet of het werk je zal bevallen oftewel je gaat volledig buiten je comfortzone.

Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel toen ik net begon bij LINQ! Hierbij voor iedereen die tegen dezelfde onzekerheden aanloopt een top drie ‘nieuwe-werkgever-struggles’ & hoe je hiermee om kan gaan:

1.      DURF;  vaak denk je dat je op je eerste werkdag alles al moet weten. Daardoor kan je lichtelijk in paniek raken. Helemaal nergens voor nodig want de oplossing is heel simpel: Durf vragen te stellen, toon interesse en gebruik deze periode om met een frisse blik naar procedures te kijken.

2.      TOON INTERESSE; begin je eerste dag gelijk met een voorstel rondje, zo weet je gelijk hoe iedereen heet. Toon daarnaast interesse in al je collega’s en niet alleen je directe naaste collega’s. Nodig ze uit voor een koffie momentje om ze beter te leren kennen. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties voor jezelf bij bijvoorbeeld het koffiezet apparaat of aan de lunchtafel.

3.      NIEUW BEGIN; eigenlijk kan je een nieuwe baan vergelijken met oud & nieuw. Slechte gewoontes laat je achter je en nieuwe voornemens staan paraat. In dit geval kan je denken aan mooie doelen of persoonlijke ontwikkelingen die je wilt bereiken. Bekijk het dus van de positieve kant in plaats van allemaal beren die je op de weg kan zien.

Hoe heb ik ervoor gezorgd dat ik deze tips ook een beetje kon naleven? Ik had van tevoren met mezelf afgesproken om alles lekker op me af te laten komen. Had ik me van tevoren drukgemaakt dan waren al die zorgen na minuut één bij binnenkomst al weg. Iedereen hier op kantoor is super aardig, geïnteresseerd en behulpzaam. Ondanks dat blijft het een spannende periode met veel nieuwe mensen, heel veel informatie en mooie uitdagingen. De enige tip die ik kan meegeven; accepteer de onzekerheid en geniet met volle teugen van de ervaring!!