- Door: Iris Koopman, blogger en marketing medewerker bij LINQ

Waarom zou je werken voor je geld? Je kan toch ook gewoon lenen? Veel studenten besteden hun vrije tijd als student liever aan een drankje op het terras, sporten, Netflixen of uitgaan, dan aan urenlang zwoegen in een restaurant of je vervelen achter een of andere balie. Zeker begrijpelijk. We hebben natuurlijk allemaal liever meer vrije tijd dan dat we moeten werken. Gelukkig begrijpt de Nederlandse overheid dit, en hebben ze een prachtig systeem bedacht dat ervoor zorgt dat studenten lekker zo door kunnen leven: het leenstelsel. Ideaal! Later kan je het toch wel terugbetalen. Hopen we dan…

Uit een onderzoek van Follow the Money blijkt dat studenten liever niet aan hun studieschuld denken en het proberen te relativeren met humor. Veel studenten denken dat hun lening bij ‘ome DUO’ later gemakkelijk afbetaald kan worden. Ze staan er verder niet bij stil dat een maandelijkse aflossing van ongeveer 200 euro een groot bedrag is wanneer je een starterssalaris verdient, en dat ze misschien als werkende burger, ook wel eens op vakantie zouden willen.

Een vaak gehoorde reden om er toch voor te kiezen om niet te werken, is dat het qua tijdsbeslag in de weg zou staan van het halen van je studie. Een baantje kost inderdaad tijd, maar het levert je ook veel op. Check de onderstaande redenen waarom je wél een baantje zou moeten nemen in je studietijd!

1. Geld. Hierboven is deze reden eigenlijk al genoemd, maar we benadrukken het toch nog eens: GELD! En dan ook echt geld dat van JOU is. Stel je eens voor dat je straks die dure vakantie niet nog over tien jaar terug hoeft te betalen!

2. Studie in praktijk brengen. Jij als student kan best wel wat. En daar zijn bedrijven zich ook bewust van. Op de vacaturemarkt zijn veel inhoudelijke bijbanen te vinden voor studenten. Dus vergeet het maar dat jouw bijbaan een negatief effect zal hebben op je studie, er zijn er genoeg die júíst een toevoeging zijn!

3. CV opbouwen. Aangezien er, ondanks het leenstelsel, steeds meer mensen gaan studeren en het percentage hoogopgeleiden groeit (Bron: CBS), zul jij je toch echt moeten onderscheiden op een andere manier dan met een opleiding. En dat kan met een bijbaan! Hierdoor laat je aan je toekomstige werkgever van je dreamjob zien dat jij weet wat het is om op een kantoor te werken, en afspraken na te komen.

4. Kennismaking met het bedrijfsleven. Door nu al een bijbaan te nemen kom je er al achter wat voor werksfeer jij prettig vindt. Een baan kan nog zo leuk zijn, de sfeer op kantoor en onder collega’s heeft ook erg veel invloed op of jij je werk leuk vindt. Wat past het best bij jou? Een groot kantoor op de Zuid-as of juist een klein grachtenpand? Door bijbanen te hebben ervaar je welke werksfeer jij prettig vindt om in te werken, zodat jij later beter weet waar je je thuis zult gaan voelen.

5. Gevoel van nut. Ten slotte voel jij je met een bijbaan zo nuttig dat je op je vrije dag zonder schuldgevoel 8 uur achter elkaar House of Cards kan kijken. Heerlijk.

Overtuigd? Klik dan snel door naar onze vacatures! Ben je op zoek naar een inhoudelijke bijbaan op kantoor, check dan onze Office of Interne vacatures. Wil jij werken aan je klantgerichtheid, check dan Hospitality of Customer Care. Weten wat het is om hard te werken en wil je gezelligheid met collega’s, kijk dan eens naar Logistics. En houd je ervan om een oogje in het zeil te houden? Kijk dan eens naar onze Security vacatures.

Weet je nog niet goed wat er bij je past? Schrijf je in bij ons en dan kijken we samen wat voor jou het beste is!