- Door: Giel van den Berg, Event Security Officer bij LINQ –

Ik ben Giel van den Berg, 20 jaar en ik werk als Event Security Officer. Evenementenbeveiliging is een leuke bezigheid naast mijn studie Integrale Veiligheidskunde. Het is namelijk gaaf om de praktijk van je eigen studie van dichtbij te kunnen bekijken. Het is leuk om op verschillende soorten evenementen te zijn: feesten, concerten,  festivals, sportwedstrijden en sporttoernooien. Cool om dan één van de personen te zijn die voor de veiligheid en service van de mensen aanwezig is. Ik heb vanuit LINQ een online Event Security Officer cursus en examen aangeboden gekregen en heb nu net een jaar gewerkt als evenementenbeveiliger.

Na een jaar kan ik nu ingezet worden bij meerdere beveiligingsbedrijven, wat mijn werkmogelijkheden vergroot. Ik beveilig voornamelijk voor het beveiligingsbedrijf van Feyenoord, want ik woon voor mijn studie in Rotterdam en sinds kort beveilig ik ook voor het beveiligingsbedrijf van FC Utrecht.

Je bent als evenementenbeveiliger altijd alert op verdachte situaties en je stelt je proactief op. Als er zich een vechtpartij voordoet, dan geef je dit door aan de commandokamer en zorg je, in hoeverre het mogelijk is, dat de vechtpartij stopt. Eén van de taken van een evenementenbeveiliger is het fouilleren en visiteren (tassencontrole) van de bezoekers. Drugs, wapens en andere door de organisator verboden voorwerpen moeten uit de fouillering gehaald worden, zodat deze niet voor onveiligheden kunnen zorgen op het evenement.

Het contact met mensen vind ik leuk om te hebben, iedereen is verschillend en iedereen reageert anders op het contact met een beveiliger. Het meeste contact gaat met een glimlach, al komt het ook wel voor dat er agressief gereageerd wordt op mij en collega’s. Het is dan belangrijk om de-escalerend te spreken met de bezoeker en toch te zorgen dat hij doet wat jij hem opdraagt. In de praktijk leer je heel goed hoe je in bepaalde situaties met mensen moet omgaan.